Endelig skinner solen fra skyfri himmel, og mennesker kryper frem fra krinkler og kroker for å nyte vårens inntog. Jeg benytter anledningen til å invitere en til nå ganske ukjent, men uhyre interessant fotograf, Ken Opprann, med meg på en utepils og en hyggelig samtale. Fra Sandefjord og jordnær som få møter en solbrun fyr meg med et smittende smil, og samtalen er i gang…
Leif Preus er en av de fotografene som har betydd mest for norsk fotografi. foto.no var så heldig å få møte ham til et langt og trivelig intervju på hans kontor i Horten.
Det er med stor sorg jeg meddeler at Caroline Skilbred har gått bort. Hun sovnet stille inn på Ullevål sykehus fredag den 28.mars etter flere års kamp mot kreften. Hun tapte til slutt.
Vestlendingen Geir Brekke har en sterk affeksjon både til kystlandskap og bylandskap. I dette brukerportrettet ser vi nærmere på fotografen bak en rekke spennende bilder på foto.no.
Med referanser i navnet sitt til både til hebraisk historie og urnorsk natur, er Marie Sjøvold på full fart inn i fotografiet – både hjemme og borte. foto.no møtte henne under Dok08 festivalen i Oslo.
Trine Sirnes er økonomen som gjorde fotografering til et levebrød. Opplæringen har hun i stor grad fått via nettet og adskillig med knipsing. Portfolioen hun har valgt viser bredden i hennes fotografering.
I ei koseleg lita gate i hjartet av Bergen finn vi atelieret til Hans Jørgen Brun. foto.no er på veg dit for å intervjua ein av Norges mest premierte fotografar.
Vel så spennende som når vi intervjuer veletablerte kjente fotografer, er de gangene vi oppdager en som med en fremadstormende karriere fremdeles flyr under radaren. Spennende, inspirerende og friskt er stikkordene når vi tar en nærmere titt på en jente som uten tvil er i vinden...
Denne fredagen presenteres den nylige vinneren i redbubbles fotokonkurranse, Geir Fløde. Den grafiske designeren har vært medlem av foto.no siden november 2005. Han elsker å fikle med fotografiene sine og overgangen til digitalfotografiet har betydd alt for ham.
Da Iñaki Domingo var tretten år gammel ble moren utsatt for en trafikkulykke og fikk hjerneblødning. I årene som fulgte forverret tilstanden hennes seg gradvis. I et svært personlig og sterkt prosjekt dokumenterte Iñaki den tunge tiden.
I del I av dette intervjuet pratet Ian om hvordan fotokonseptualismen tok form og om hvordan det ilnærmet seg fotografi på en ny måte. I denne delen utdyper Ian seg om sin egen rolle i bevegelsen.
Som kunsthistoriker, kritiker, lærer og aktiv kunstner har Ian Wallace vært en viktig aktør i Vancouver’s kunstverden siden slutten av 1960-tallet. Som opphav for uttrykket “fotokonseptualisme" og instruktør for kjente navn som Jeff Wall og Rodney Graham er Wallace aktuell med en tredelt retrospektiv utstilling i Europa i 2008.
Andremann ut i brukerportrettet på foto.no er den 55 år gamle amatørfotografen Inger-Lise Sundberg fra Moss. Hun har vært medlem av foto.no siden 2003 og har bidratt med snart 25.000 kommentarer på bildekritikken. I tillegg har hun hatt 3 separatutstillinger og en gruppeutstilling.
Den selvlærte hobbyfotografen Tommy Næss har vært medlem på foto.no siden august 2003. Medlemmet av Oslo Kameraklubb er førstemann ut i den nye serien "Brukerportrett" som i fremtiden publiseres annenhver fredag på foto.no.
Han representerer en ny generasjon fotografer. En generasjon som skal sette fingeravtrykket sitt på fotojournalistikken. Han er reflektert, omgjengelig og for første gang som voksen bor han i Norge. Foto.no møtte Magnum-fotografen Jonas Bendiksen en iskald formiddag på Kunstnernes Hus i Oslo.
Mitra Tabrizian er stilistisk lett gjenkjennelig. Tydelig iscenesatte situasjoner som ofte refererer til filmstill sjangeren. Måten hun behandler globale problemstillinger i dette glinsende og sterkt estetiserte uttrykket er derimot sjelden.
Noen ganger i livet har møter med andre mennesker en sentralstimulerende effekt. Noen minutter i dialog over samme bord kan plutselig gi en langvarig virkning av noe som føles både oppløftende og håpefullt.
Da den kjente amerikanske fotografen Sally Mann arbeidet med landskapene til boken Deep South (2005) brukte hun en eldre prosess som kalles våtplate. Det handler om å lage sine egne negativer på glassplater, slik fotografene gjorde frem til ca 1884. Vi traff Sally Manns læremestere i Rochester, New York: Scully & Osterman.
Nils Olav Mevatne omtaler seg selv som en fotografisk sosiolog. Dette er relativt ukjent i Norge og Mevatne er en av de få som bevisst jobber innenfor dette feltet.
Pressefotograf Tsvangirayi Mukwazhi har diktaturet Zimbabwe som arbeidsplass. Han har blitt arrestert, banket opp og fryktet for sitt eget liv. Foto.no møtte han for en varm prat i en kald hovedstad.
Grant Romer er en av verdens fremste spesialister på fotografiske prosesser, teknikker og historie. Han leder konserveringsverkstedet ved Internatinal Museum of Photography at George Eastman House i Rochster, N.Y. i USA.
Stig Frode Olsen, biolog, ornitolog , lærer og fotograf har gjennom mer enn 20 år samlet materiale til en fantastisk bok om rovfugler og ugler i Nord Europa. De fleste bildene er tatt i løpet av de tre - fire siste år Han har selv skrevet teksten og tatt fotografiene i boken.
Galina Manikova er en mangfoldig og hardtslående dame med en kompleks bakgrunn - og en outsider i det norske kunstmiljøet. Alternative fotoprosesser kjennetegner de fleste av hennes kunstprosjekter. Nå er hun aktuell med Den Kinesiske Muren, en foto- og videoinstallasjon på Internasjonalt Kultursenter og Museum (Tøyenbekken 5, Oslo) fra 8. november til 23. desember.
Fotograf Stein Jørgensen (53) gikk bort altfor tidlig. Stein var kul i den beste forstand av ordet; han var alltid rolig, vennlig og hjelpsom. Lugn er et annet ord som beskriver ham. Samtidig var Stein nysgjerrig og søkende - opptatt av kunst og musikk.
Dag Alveng er en av landets fremste fotokunstnere og en av få som tjener gode penger på bildene sine. Vi traff Alveng for en lang prat om hans kunstneriske prosjekter.
Martin Aronsen er en av våre yngre og meget lovende fotografer. En skade gjør at han for tiden ikke kan skate selv og derfor får god anledning til å knipse skatebilder. Vi treffes for en prat under Nygårdsbroen i Bergen.
Victor Boullet hadde en av sine første separatutstillinger One i 1997 på Galleri Haaken i Oslo. Han har hatt flere utstillinger på større gallerier i utlandet, bla en utstilling i Moderna museet i Stockholm sammen med Bjarne Melgaard 2000. Hans siste separatustilling hadde han i prosjektrommet på Henie Onstad Kunstnersenter med utstillingen Screw the ethics? 2006.